2410.533.198 και 24910.28003

ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Ακόμα και μικρές χειρουργικές επεμβάσεις στόματος, στα παιδιά, αποτελούν σημαντική πρόκληση τόσο για το παιδί, όσο και για τον επεμβαίνοντα. Σε μια πρόσφατη μελέτη 421 παιδιών σε 21 ιδιωτικές πρακτικές έδειξε ότι το ποσοστό των παιδιών με οδοντικό φόβο ήταν 20% και το ποσοστό των παιδιών με αρνητική συμπεριφορά κατά τη διάρκεια της θεραπείας ήταν 21%[1]. Στον ιατρικό κόσμο, οι περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις σε παιδιά εκτελούνται υπό κάποια μορφή καταστολής ή χαλάρωσης.

Ακόμη και όταν χρησιμοποιείται καταστολή ή γενική αναισθησία, το 60% των παιδιών παρουσιάζει σημαντικό προεγχειρητικό άγχος και stress, ακόμη και σε κλινικές με σύγχρονες αίθουσες αναμονής, σχεδιασμένες να μειώνουν την ανησυχία των μικρών ασθενών [2]. Στην παιδοδοντιατρική, η πλειονότητα των οδοντιατρικών και μικρών χειρουργικών επεμβάσεων εκτελείται σε περιβάλλον οδοντιατρείου, χωρίς καταστολή. Αυτό είναι εφικτό λόγω της ανάπτυξης και εφαρμογής μιας σειράς μη φαρμακολογικών τεχνικών διαχείρισης της συμπεριφοράς, από κατάλληλα εκπαιδευμένους και εξειδικευμένους οδοντιάτρους [3].

Στην καθημερινή πράξη, κύριος στόχος είναι αφενός η μείωση του άγχους και του stress τόσο για τον ασθενή όσο και για τον θεράποντα οδοντίατρο και βοηθητικό προσωπικό, και αφετέρου η ελαχιστοποίηση τυχόν μετεγχειρητικών επιπλοκών και πόνου. Αυτό δεν ήταν εύκολο να επιτευχθεί με τις συμβατικές χειρουργικές μεθόδους, ειδικά όταν η καταστολή ή γενική αναισθησία δεν ήταν διαθέσιμη επιλογή [4]. Τα παιδιά χρειάζονται προσεκτική και μεθοδική διαχείριση συμπεριφοράς στην προσέγγισή τους, ακόμη και για απλές διαδικασίες όπως ο καθαρισμός δοντιών, η τοποθέτηση sealants και εμφράξεων. Οι χειρουργικές επεμβάσεις δημιουργούν ένα πρόσθετο άγχος στο παιδί που φοβάται το “νυστέρι”, τη σκέψη ή τη θέαση του αίματος, τα «ράμματα» και στην περίπτωση απομάκρυνσης οστού την αίσθηση πίεσης και κραδασμών [4].

Τα οδοντιατρικά συστήματα LASER, ειδικά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών, επέτρεψαν την απλούστευση αυτών των επεμβάσεων, έτσι ώστε να μπορούν να πραγματοποιηθούν με ελαχιστοποίηση του φόβου και stress, αλλά και των μετεγχειρητικών επιπλοκών. Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε τέσσερις αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις στοματικής χειρουργικής ελάχιστης παρέμβασης σε παιδιά που έγιναν με οδοντιατρικά συστήματα LASER.