2410.533.198 και 24910.28003

ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

διευρυνση-ανω-γναθου-1

Διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες

Διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες: είναι δυνατή; και αν ναι πως και γιατί;

διευρυνση-ανω-γναθου-1

Την τελευταία δεκαετία έχει αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των ενηλίκων ασθενών που ευαισθητοποιημένοι από αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα επιζητούν ορθοδοντική θεραπεία. Σε ένα μεγάλο μέρος των ασθενών αυτών παρατηρείται ανεπάρκεια της άνω γνάθου σε εγκάρσιο επίπεδο και το σχέδιο θεραπείας περιλαμβάνει διεύρυνση του άνω οδοντικού τόξου. Άραγε είναι δυνατή η διεύρυνση της άνω γνάθου σε ενήλικες;

Ερευνητικά αποτελέσματα σε αρουραίους, που υπέστησαν πειραματική αναχαίτιση της αύξησης της άνω γνάθου κατά το εγκάρσιο επίπεδο, έδειξαν ότι μετά την αφαίρεση του ανασταλτικού παράγοντα, παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση προς το φυσιολογικό, με την εναπόθεση οστού στο φατνιακό οστούν και όχι στην μέση υπερώια ραφή όπως αναμενόταν. Το γεγονός ότι η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως σε αναδόμηση (remodeling) του φατνιακού οστού και όχι στη διεύρυνση της μέσης υπερώιας ραφής, ακόμη και σε αρουραίους παρά την ύπαρξη χόνδρου στη μέση υπερώια ραφή καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής τους, αναδεικνύει τη σημασία και τη προσαρμοστικότητα του φατνιακού οστού που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν όταν καταστρώνουμε τα σχέδια θεραπείας μας.

κωνσταντινος-τσολακης

Τα αποτελέσματα αυτά υποστηρίζουν την χρήση αργής διεύρυνσης της άνω γνάθου (slow palatal expansion) ακόμη και σε ενήλικες ασθενείς μιας που η αύξηση παρατηρήθηκε στο φατνιακό οστό και όχι στη μέση υπερώια ραφή. Κλινικά περιστατικά διεύρυνσης της άνω γνάθου σε ενήλικες βασισμένα στα ανωτέρω αποτελέσματα θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν.

 

No Comments

Comments are closed.

Αρέσει σε %d bloggers: